De geestelijke verzorger en ik

Ton Meijknecht

We worden geboren en we gaan dood. Zo simpel is het. Je hoeft er niets voor te doen; het wordt voor je gedaan. En tussen deze twee uitersten bevinden zich talloze momenten die ons ook gewoon overkomen, zoals opgroeien, volwassen worden, verliefd worden en oud worden.
Dit wordt geen opsomming van noodlottigheden en is ook geen pleidooi tegen het bestaan van een vrije wil. Relaties, kinderen krijgen, een studie, een baan, het zijn stuk voor stuk momenten waarin we de ruimte hebben om een vrije keuze te maken. Maar evengoed is waar dat veel dingen ons gewoon overkomen. Het enige wat we hoeven te doen is ze te erkennen en aanvaarden.Zo eenvoudig als dat klinkt, is het echter niet. Op deze weg van de wieg naar het graf ontvangen we veel hulp en bieden elkaar ook hulp. Want bij elke stap op die lange weg doen zich spanningen voor waar je alleen niet altijd goed uitkomt. Je hebt een vroedvrouw nodig om op de wereld te komen, je hebt een doodgraver nodig om je te begraven. En ook tussendoor heb je een grote stoet aan vrienden, familieleden en deskundigen nodig om obstakels op te ruimen en je gang door het leven te ondersteunen. Allemaal nodig, allemaal onmisbaar.
In die grote stoet kan ook een geestelijk verzorger zitten. En mijn vraag is, wat die persoon doet, wat voegt die toe? Ik ben steeds meer geneigd om te zeggen dat hij niets toevoegt. Zoals een vriend ook niets toevoegt. Geboorte of dood blijven hetzelfde, met of zonder een geestelijk verzorger. Het enige verschil met veel andere mensen om me heen is dat hij niet opstapt als een probleem verholpen is. Juist dan, wanneer anderen na gedane zaken tevreden vertrekken en het onvermijdelijke zich voltrekt, blijft hij. Om niets te doen.
Dat is het vak dat hij geleerd heeft, dat is het beroep waarvoor hij is getraind: afzien van de verleiding om iets te doen. Niets doen is eindeloos veel moeilijker dan iets doen. Het kost hem een heel leven om die simpele kunst te leren. En dan nog maakt hij fouten. Maar als het hem lukt, kan hij het leven van een ander redden.