Kerst: Het licht van goedheid, waarheid en schoonheid wordt geboren

door: Günther Sturms

De decembermaand is begonnen, de dagen zijn kort en vooral erg koud. Tegelijkertijd is dit de mooiste maand van het jaar. De kerstverlichting verwarmt onze huizen en straten. Thuis heb ik de kerst-cd’s van zolder gehaald en de Christmas Carols brengen sfeer. Kerstmis staat voor de deur. Maar voor mij begint kerstmis pas echt op 24 december rond de klok van vier ’s middags. Ik zet de tv of radio aan en luister naar het Festival of nine Lessons and Carols uit de universiteitskapel van King’s College, Cambridge. In een bijna donkere kerkruimte met enkel kaarslicht zingt die ene – vaak nog fragiele – stem ‘Once in Royal Davids City’. Vervolgens zingt de hele gemeenschap. Kerstmis is begonnen.

Chrismas CarolsIn deze bezinningstijd van advent zit ik op mijn studeerkamer mijn krantenknipsels door te nemen. Ik kom een artikel tegen van J.W. Wits uit de Trouw van 30 november 2013. Hij schrijft: ‘Blijmoedig en met een realistisch oog voor de kansen die onze tijd bieden om een aansprekende, missionaire kerk te zijn, pleit paus Franciscus om vooral de deuren van de kerk wijd open te zetten, door de gelovigen de straat op te sturen om te luisteren, verbondenheid te laten zien, het goede voorbeeld te geven aan mensen die anders niet gehoord worden. De kernwaarde van de christelijke traditie is de diepgewortelde overtuiging dat in iedere samenleving – hoe godverlaten ook – altijd sporen van de eeuwigheid te vinden zijn. Waar mensen aan goedheid, waarheid en schoonheid doen, daar licht het evangelie op’.

Met al die kerstliederen, glühwijn en kerstballen, hier gaat het om: er zijn sporen van de eeuwige te vinden. Sterker nog: De Eeuwige is mens geworden. Hij is onder ons gekomen in een kwetsbaar kind. De Eeuwige is met ons mensen op weg gegaan. Maar dat kind dient wel eerst door ons mensen verzorgd te worden.

Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus Christus, Zoon van God. Gloria in excelsis Deo. Fijne Kerstdagen.