Liturgieomslagen: advent

Arno Gelderblom07 kaft Advent - Anunciation Urrutia

Vorig jaar in de herfstvakantie was ik op sjouw in Bilbao, nog wat nazomeren. Zwervend door de oude stad belandde ik in een achterafstraatje in het verstilde Diocesaans Museum voor religieuze kunst. De mevrouw achter de kassa was blij dat er die dag een bezoeker was en ik werd gastvrij rondgeleid. Ondanks de taalverschillen heb ik er enkele uren rondgekeken.

Mijn oog viel op het schilderij Anunciation van de onbekende Spaanse schilder Genaro Urrutia (1893-1965) uit 1931. Zijn realistische stijl kwam eind jaren ´20 en begin ´30 in de beeldende kunst vaker voor.

De Annunciatie, of Mariaboodschap, is afgeleid van het Latijnse Annuntiationis Domini: aankondiging van de Heer.  De engel brengt een bezoek aan Maria met de boodschap dat ze zwanger is en dat ze moeder van de Messias zal zijn. Een treffende illustratie voor Advent. Al zouden we deze kaft ook op 25 maart kunnen hebben: in de orthodoxe en Rooms-katholieke kerk valt deze feestdag negen maanden voor Kerstmis……..

Het gedicht komt uit een andere hoek dan wij in de kerk aan het Noordeinde gewend zijn, namelijk van Nel Benschop (1918-2005). Ze is vooral bekend in de meer traditionele protestantse kringen. Ze vertolkt Advent aan de hand van de werkwoorden wachten, luisteren, komen en bidden. De verbinding tussen die vier woorden en de rode draad door het gedicht is verlangen.

Hier een fragment:

Advent is wachten. Wachten met verlangen
totdat  het eindelijk gebeuren gaat
wat werd voorspeld in de profetenzangen;
wachten, tot God het Woord vervult in daad.