Kees’ cinema: BLACK

Kees van der Kooij

e0d72a08-ca33-4eb7-8fba-a8d07fea7395De filmindustrie levert jaarlijks duizenden films af. Grootschalig geproduceerd of met een minimaal budget; allemaal proberen ze ons, gewone mensen, iets te vertellen. Deze keer de rauwe Belgische productie: BLACK uit 2015.
Charles Darwin koos als titel voor de 2e editie van zijn levenswerk: : On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life. Dat levenswerk is natuurlijk de evolutietheorie en in deze titel noemt hij de 2 hoofdregels voor het overleven van de soort nl: natuurlijke selectie en het behoud van de bevoorrechte groepen. Met name dat laatste ‘het behoud van de bevoorrechte groepen’ is het perspectief waarin deze film past.
BLACK gaat over jeugdbendes in Brussel. Al direct bij de eerste beelden zie je hoe die leven, berovingen, geweld, veel alcohol en drugs, veel seks en vooral veel intimidatie en machtsvertoon. Het is het groepsgevoel dat ze bijeen houdt en hecht maakt. De afkeer voor de gewone wereld en de rivaliteit naar de andere bende voedt hen. Onvermijdelijk associeer je dit als kijker met de hel. De enige regel lijkt Darwins 2e hoofdregel ‘het behoud van de groep’. En dan worden er twee echt verliefd op elkaar, de charismatische Marwan van de 1080 bende en de 15-jarige Mavela van de Black Bronx. Je voelt het al aankomen, dat kan niet goed gaan.
dc377523-6fef-4258-89d9-e5620cda17f2

 

 

 

 

 

 

Zelf heb ik er lang over gedaan te aanvaarden dat de wereld niet volmaakt wil zijn. Het nieuws, dat veel te vaak menselijk falen laat zien, soms goed bedoeld, maar even zo vaak helemaal niet goed bedoeld. Het gaat dan om het behoud van de groep of de religie of de stam ten koste van anderen, het gaat dan om Darwins 2e hoofdregel die helaas verweven is met al het leven. Dat besef heeft me uiteindelijk overtuigd: de wereld is niet volmaakt en wil het ook niet worden. Dat is een trieste constatering. Ik ben daarom extra alert op gebeurtenissen die daar tegenin gaan. Die zijn er, zelfs in de wereld van de rivaliserende jeugdbendes in Brussel. En daarmee is BLACK eigenlijk toch gewoon een hele mooie film.

BLACK won de publieksprijs op het filmfestival van Gent en de Discovery Award van Toronto.