Let us Spirit

Ria Breugem

Dit ademde het interview dat zondag 18 sept. j.l werd afgenomen van onze pastores: Renske, Hans en Gunther. Het betrof hun werkzaamheden voor Motiv. Wat kun je  als pastores anno 2016 betekenen voor studenten? Dat is niet eenvoudig en ook niet eenvoudig te verwoorden bleek. Want met ‘de oude woorden’ hoef je niet aan te komen, zelfs het woord ‘studentenpastoraat’ bleek besmet geraakt.
Als student van niet al te christelijke huize wil je niet geafficheerd worden met het geloof, ook al heb je dat misschien nog meegekregen. Heb je het niet meegekregen, dan zeggen ‘die woorden’ je niets.

Dus werd het al enige jaren geleden Motiv, wat staat voor motivatie neem ik aan. En gemotiveerd zijn ze! Naast IQ en het al langer bekende EQ is er bij Motiv ook aandacht voor SQ. Dat betekent intelligentie aanwakkeren voor het Spirituele naast het emotioneel/sociale en cognitieve deel onder de hersenpan. Ik had er eerlijk gezegd nog niet van gehoord, dus zocht ik het even op. En dat was verrassend. In die zin dat het hip is om met SQ bezig te zijn. Met SQ bewuste lessen kun je alle kanten op: aan zelfhypnose doen, hypnotisch schrijven, prosecco plakken ( je intuïtie laten opborrelen), labyrint lopen of meedoen aan Power party’s. En doe vooral de Spirituele Intelligentietest!

Ik beschrijf dit misschien een beetje spottend, maar toch gaat het erom dat je stilstaat bij de levensvragen: wat geeft jouw leven zin, wat is het doel van jouw bestaan, wat drijft je, wat is je passie, is er een hemel (bestaat er een God), reïncarneren wij en bestaat er zoiets als intuïtie en hoe zet je dat dan in? Het zijn lessen die je SQ verhogen en zorgen voor spirituele groei. Mensen met een hoog SQ hebben het vermogen om de diepere betekenis van situaties en gebeurtenissen te doorgronden. Het verhoogt het gevoel van verbondenheid met jezelf, met de ander, de natuur en het hele universum. SQ zorgt ervoor dat je pijn en leed kunt overstijgen door innerlijke kracht. Het geeft je vaardigheden als je vastloopt in je leven. SQ is de intelligentie van de ziel!

En daar is het de pastores natuurlijk om te doen, alhoewel dat woord niet werd genoemd. Onze geestesgesteldheid is van belang, want we zijn behalve student/ingenieur ook mens, al dan niet met een ziel. En…. ik heb het van diezelfde site: “Stel niet altijd je ego voorop. Ego wil speciaal zijn, belangrijk zijn, macht hebben, presteren, de ander de loef af steken. En daar wordt een mens niet gelukkig van. SQ gaat voor vrede en vergeving ( het stond er echt)”. Ik was blij verrast.

Maar wat ik niet kon vinden was wat je voor het ego in de plaats kon stellen en dat lijkt me nou precies ‘het gat in de markt’ voor de pastores. Met hun ambitie en creativiteit moeten daar toch woorden bij te vinden zijn…..Als het woord vergeving mag is dat toch een geweldige ingang. Dat brengt je heel dicht bij ‘de ander liefhebben als jezelf’, wat Renske benoemde als leidmotief. En wat te denken van de Holy Spirit die je kan helpen om niet te verdwalen in het labyrint des levens. Ik wens hen echt heel veel succes en inspiratie toe….