Maaltijd in de moskee

Luitgard Verbiest

De organisatie Bruggen Bouwen had op vier plaatsen in Delft, vanwege de maand van de gastvrijheid, een maaltijd gefaciliteerd, met de bedoeling om mede Delftenaren uit andere culturen beter te leren kennen. Omdat wij op de laatste gemeentedag met elkaar hadden afgesproken om meer naar buiten te treden o.a. om met de Marokkaanse gemeenschap contact te zoeken, was dit een uitgelezen kans om kennis te maken met deze groep.

We kwamen met zo’n 20 mensen bij elkaar, er bleek zelfs een wachtlijst te zijn. Er waren mensen van kerk aan het Noordeinde, van de Ursulaparochie, een meneer, geboren in Iran en natuurlijk onze gastheren, leden van de Marokkaanse gemeenschap, zoals leden van het bestuur van de moskee. Alleen mannen, de Marokkaanse vrouwen en mannen hebben aparte bijeenkomsten. Overigens hadden de vrouwen wel voor ons gekookt!
We werden verwelkomd door de voorzitter van het bestuur. Hij noemde de vrijheid die we de dag ervoor hadden gevierd op 5 mei een belangrijk thema en stelde voor om dit onderwerp als gespreksthema te gebruiken in de verschillende groepjes tijdens het eten.
In onze groep was er vooral nieuwsgierigheid naar elkaar. We vertelden over onze ( kerkelijke) achtergrond, onze gastheren vertelden over de opzet van de moskee, de lessen Arabisch en Nederlands die er gegeven worden. De drukte in de gebedsruimtes, met name tijdens de Ramadan, die volgende maand weer begint. Ik vroeg of ze open staan voor contacten met bij voorbeeld kerk aan het Noordeinde. Dat zijn ze zeker, ze vinden het leuk als ze bevraagd worden en zijn graag bereid om een rondleiding te geven in de moskee.
Het eten was trouwens erg lekker, met een soep van kikkererwten en linzen, salades, bladerdeeg hapjes met spinazie, met kip en gehakt.
Een waardevolle ontmoeting, wat mij betreft. Zeker de moeite waard om verder uit te bouwen. We zullen er op de komende gemeentedag verder over doorpraten.