Kerstnacht 2018 – Sporen van God in een verwarde wereld

Wij vieren de Kerstnacht op maandag 24 december, van 22.00 – 23.00Je bent welkom om een uur samen te zingen, te luisteren en het licht met elkaar te delen. We laten ons inspireren door het zoeken naar sporen van de boodschap van het kerstkind in onszelf in een verwarde wereld. We wensen elkaar vrede. Muziek, rituelen en een goed verhaal kunnen ons richting geven. 

Tijdens de viering is er veel samenzang. We zingen bekende Carols en kerstliederen. De cantorij zingt “Sure in this Shining night…..” van Morton Lauridsen en “Shepherd’s pipe carol” van John Rutter. Aliya Iskhakova is onze pianist.

We lezen in Jesaja, Titus en Lucas. Voorganger is Otto Kroesen. Hij zet een spoor uit: “Voor de komst van Christus hadden stammen en volken een dik pantser om zich heen. Je kon de andere stam of het andere volk onderwerpen, of je kon onderworpen worden. Dat was het zo ongeveer.  Ze konden elkaar niet aankijken. Ze wandelden in duisternis. Ze konden geen sporen vinden van de god van de liefde. Instaan voor elkaar en elkaars lasten dragen – dat is wat Jezus Christus en zijn volgelingen daartegenover gesteld hebben. Dat heeft de wereld veranderd. In dat spoor moet het verder. Maar bij tijden dreigt ook terugval. “Instaan voor elkaar” dat mogen anderen doen. Waarom zou ik daaraan moeten deelnemen? Het verhaal van de geboorte  geeft daar antwoord op. Er zijn weliswaar engelen en herders en een ster, maar de baby die daar in de kribbe ligt ziet er net zo uit als jij en ik. Jij en ik zouden het ook kunnen zijn. Het kan ook bij ons vandaan komen. Er is eigenlijk geen reden waarom niet”.

Arno Gelderblom heeft gespeurd naar een passende prent op de kaft: “De illustratie op de kaft heet ´Advent´ en is in 1923 gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop (1858 – 1928). Jan Toorop is geen onbekende in Delft omdat hij een bekende reclameposter heeft gemaakt voor de Delftsche slaolie, rond 1900 geproduceerd door Calvé. Aan het eind van zijn leven heeft Jan Toorop zich bekeerd  tot het katholicisme en ging religieuze afbeeldingen maken in een sterk devote symbolistische stijl.  Deze illustratie is verschenen als een kerstgroet met het motto Zalig Kerstfeest, hoe katholiek kan je zijn. Het verwachte licht van de Adventsperiode van de komst van Jezus Christus en de geboorte van hem op kerstavond komen hierin samen. Middelpunt is het stralende licht dat uit gaat van Maria. Ook Jozef staat er prominent bij. Maar het beeld is toch van de kerstnacht. De ster hangt al in de nachtelijke hemel zichtbaar door het raam van de stal en in de achtergrond zie je de ezel en de os. De kerstnacht is daar, het verwachte Christuskind mag komen.”

Na afloop is er natuurlijk glühwein en kerststol.  

Welkom.