Voorbereidingen kerstspel: oefenen, ravotten, pannenkoeken

Tineke Ruijgh

Het maken van het Kerstspel is een groot ritueel. Elk jaar nemen nieuwe kinderen en hun ouders deel aan deze traditie, en nemen de plaats in van kinderen die naar de middelbare school zijn gegaan. Dit jaar spelen maar liefst 15 kinderen mee, variërend in leeftijd van 5 tot bijna 12 jaar.foto-tineke-ruijgh

 

 

 

 

 

 

 

De voorbereidingen zijn als een jaarlijks terugkerend ritueel. Eerste Adventszondag staat in het teken van de verhaallijn: Wat gaan we spelen? Welke rollen zijn er te verdelen en welke rol wil ik? Een van de ouders vertelt de verhaallijn en de kinderen denken mee. Ze komen met suggesties voor decor, stellen een plotwending voor, claimen de rol die hen dit jaar het mooiste lijkt, en roepen om het hardst dat ze noch Maria, noch Jozef, noch Engel willen zijn.

Op de andere Adventszondagen wordt er geoefend in de grote zaal van de Voorstraat. De rollen, zelf gekozen, passen goed. De grote kinderen hebben vrij veel tekst, de kleine kinderen zeggen een paar woordjes. Het valt ons op dat iedereen al goed in zijn rol zit. En na afloop wordt er gerend en geravot in de grote gang. Dat hoort er ook bij!

En pannenkoeken eten, dat is nog zo’n ritueel. Matthijs bakt tegenwoordig de pannenkoeken, een waardig plaatsvervanger van Tjeerd die dat tien jaar lang volhield. En dan eten we samen, onder het toeziend oog van de Emmausgangers.

Wat hebben de kinderen dan een honger! Drie, vier pannenkoeken gingen er makkelijk in. De kinderen van de jongerendienst komen dan ook graag een paar pannenkoeken eten. Het contrast tussen de kinderen (klein en vurig) en de jongeren (lang en rijzig en op en top tiener) is indrukwekkend.
‘Kijk, deze kinderen speelden vroeger het Kerstspel,’ zeiden we. En we waren er even stil van, en dachten terug aan al die engelen, en herauten en Maria en Jozefs die zij verbeeld hebben in het verleden.

Op zaterdag 24 december, om 10 uur, houden we een generale repetitie. Van harte welkom!
Op zondag 25 december om 11:15 is de Kinderdienst. De kinderen spelen hun spel, we zingen samen onder begeleiding van Bart van der Veer, en samen met Ton Meijknecht wordt er brood en druivensap gedeeld.

Dit jaar is ons thema ‘Op zoek naar het licht.’ Het verhaal gaat eigenlijk over de zoektocht van de Drie Koningen, maar zonder de kronen, zonder wierook, mirre en goud. De kinderen zelf zijn de koningen. Ze verlaten het land waar ze opgroeien en gaan vol vertrouwen onderweg, op zoek naar een land van melk en honing, naar een land waar vrede heerst, en op zoek naar de ster van Bethlehem. Uiteindelijk vinden ze elkaar rond een kampvuurtje, want ook voor hen is er geen plaats in de herberg. ‘Helemaal volgeboekt’ roept de waardin overtuigend als er om onderdak gevraagd wordt. Tijdens hun reis en rond het kampvuur merken de kinderen dat ze elkaars lot kunnen verlichten. Ze vallen in slaap bij de klanken van de cello, en met de belofte dat ze de volgende ochtend samen het Kerstkind gaan zoeken dat vannacht geboren wordt.

We hopen dat veel kinderen en ouders en grootouders en iedereen die van deze kinderen houdt komt kijken!