Kees’ Cinema: Still Alice

Kees van der Kooij

De filmindustrie levert jaarlijks duizenden films af. Grootschalig geproduceerd of met een minimaal budget; allemaal proberen ze ons, gewone mensen, iets te vertellen.
Deze keer kijk ik naar Still Alice, een Amerikaanse productie uit 2014.
Het openingsshot laat een familiefeestje zien. Alice viert met man, kinderen en aanhang haar 50e verjaardag. Alice is begaafd en geliefd. Man en kinderen staan om haar heen, een mooi plaatje. Niet alles is in harmonie, zoals dat nou eenmaal is bij mensen maar toch, een fijne familie.
Al gauw wordt duidelijk dat er iets niet goed gaat met Alice. Ze kan niet op woorden komen, verdwaalt op bekend terrein en vergeet gezichten. 
Na onderzoek blijkt dat Alice lijdt aan een erfelijke vorm van Alzheimer. Deze vorm kan al voor het 50e levensjaar beginnen en is heel agressief.
In de film zien we hoe Alice en haar familie daar mee omgaan, herkenbaar, ontroerend en inspirerend tegelijk. Met name de rol van de jongste dochter is prachtig en ook Julianne Moore, de vertolker van Alice, kreeg zeer terecht een Oscar.
Erfelijke Alzheimer is uiterst zeldzaam, maar de gewone vorm van Alzheimer, die pas optreedt ruwweg na het 65e levensjaar, is dat bepaald niet. Zeker nu we steeds ouder worden komt die vaak voor. Velen hebben of krijgen ermee te maken. 
Het proces, dat bij de ‘gewone’ Alzheimer vele jaren duurt, gaat in de film razend snel. De betrokkenen, Alice en haar familie, worden niet afgeleid door het gewone leven. Hun beleving is intens. Datzelfde voel je als je deze film bekijkt, intens en geconcentreerd.
Toen mijn vader stierf, nu al weer vele jaren geleden, had hij een aftakelingsproces van 20 jaar Alzheimer achter zich. Na de laatste woorden van Alice in de film gaat Alzheimer nog veel verder, dat weet ik wel, dat is de harde werkelijkheid, maar door het intensieve en herkenbare spel in Still Alice wordt het toch dragelijker en worden de mensen mooier. Voor mij haast een vorm van verwerking waarvan ik altijd dacht die niet nodig te hebben.
Still Alice is in maart 2015 uitgekomen in Nederland, heeft ook een aantal maanden in Delft gedraaid, maar draait nu nauwelijks meer in Nederland. Blu-ray en DVD zijn wel te koop en te huur.