Kees’cinema: Lincoln

Kees van der Kooij

De filmindustrie levert jaarlijks duizenden films af. Grootschalig geproduceerd of met een minimaal budget; allemaal proberen ze ons, gewone mensen, iets te vertellen.
Deze keer kijk ik naar de historische dramafilm uit 2012: LINCOLN

Woensdag 9-11-2016 schreef ik in m’n aantekeningen boekje: “Zwarte dag vandaag. Wat je al vermoedde blijkt waar. Mensen gebruiken gemiddeld genomen liever hun instinct dan hun verstand.” En die gedachte drukt nog zwaar op me.

De film LINCOLN gaat over een andere Amerikaanse president. Ook zijn verkiezing was bijzonder. Z’n voorganger, de democraat James Buchanan, was gedesillusioneerd door de redeloosheid van het toenmalige Amerika. Het land, maar vooral ook zijn eigen partij, werd verscheurd door de slavenkwestie. Hij wenste z’n opvolger veel succes in het oplossen van deze chaos en voorspelde zowel de komende burgeroorlog als de moord op z’n opvolger. En zo begon de republikein Abraham Lincoln op 4 maart 1861 aan zijn presidentschap van Amerika. Een goede maand later openden de Zuidelijken de aanval op Fort Sumter, het begin van de Amerikaanse burgeroorlog.
De film, kundig geregisseerd door Steven Spielberg, vertelt hoe uit de ellende van deze oorlog uiteindelijk toch iets goeds voortkomt nl. de officiële afschaffing van de slavernij in Amerika. Mooi resultaat, maar wel voor een heel erg hoge prijs.
Nu politiek weer eens tegenvalt geeft dit verhaal mij hoop. Het laat zien dat ondanks het onvermogen van mensen er toch vaak weer enkelingen zijn die verschil ten goede kunnen maken. En ook in Amerika leven er genoeg van die enkelingen.
LINCOLN is in 2012 uitgekomen. Is nu dus nergens meer te zien, maar voor €_12,99 koop je de bluray.