Kerstnacht: kwetsbaar en waardevol

Renske Oldenboom

Dat is het thema van de kerstnachtdienst dit jaar.
Hoe vaak voelen wij ons niet ‘mensen die wandelen in het duister’? Waarheen leidt onze weg? Hoe houden we onszelf op koers?
Politiek, maatschappelijk, maar ook privé, op het werk, voelen we ons van tijd tot tijd bedreigd door de duisternis. ‘Ik maak me zorgen over ons land’ zei iemand. ‘Dat mij dat nu nog moet overkomen op mijn werk’, zei een ander. Een derde zei: ‘Ik heb ontdekt dat ik meer ben dan mijn lichaam en daardoor houd ik het vol.ezel

Kwetsbaar en waardevol, dat thema is ingegeven door het kind natuurlijk, dat wij verwelkomen met kerst. Het kind dat alles zal waarmaken wat God van een mens vraagt. Goddelijk en menselijk tegelijk is zijn leerzame weg in het leven, in die maatschappij, lang geleden.

Kwetsbaar en waardevol is het leven van mensen. We moeten de fragiliteit van het leven niet onderschatten. Zowel geestelijk als lichamelijk zijn wij gemakkelijk kapot te maken.
Kwetsbaar en waardevol is onze democratie, onze maatschappij. Wie leeft vanuit woede, overschreeuwt de kwetsbaarheid en maakt meer kapot dan je lief is. (Martha Nussbaum)
Is alles van waarde dan weerloos? Juist daar gaan we tegenin als ware lichtzoekers. Ja, wij wandelen soms in het duister, ook nu weer, in onze tijd, maar wij kunnen met elkaar het licht ontdekken en volgen. Wat van waarde is blijft en groeit!