Thea Bakker

Thea Bakker, cantor

Thea Bakker, cantor

“Mijn criterium is: tilt de muziek je op, komt het in de liturgie tot leven?”

Thea is dirigent van de cantorij van kerk aan het Noordeinde.
Aan het conservatorium van Utrecht en aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek studeerde zij kerkmuziek, koordirectie, zang en de bijvakken piano en orgel. Daarna bleef zij studeren in binnen- en buitenland op het gebied van kinderkoorzang, solozang en koordirectie.
Thea heeft een zangschool in Utrecht. Daar geeft ze zangles en koorscholing aan kinderen en volwassenen. Naast onze cantorij dirigeert zij nog andere groepen. En ze zingt zelf in een professioneel ensemble.

“Ik dirigeer sinds 1987 de cantorij. In die tijd is er veel veranderd:

  • we zingen nu veel van Huub Oosterhuis,
  • de begeleiding is verschoven van het orgel naar de piano,
  • en de cantorij zingt nu tijdens elke dienst een motetje.

“Ik geniet nog steeds van de cantorij. Ik ben echt iemand van de techniek. Ik heb er veel lol in om manieren te bedenken om de kwaliteit te verbeteren. Bij de cantorij is door solfège te gaan doen het niveau enorm verbeterd. Het helpt ook dat de groep zeer constant is, dan kun je groeien”.

“Ik heb wel eens bij een ander kerkkoor gesolliciteerd. Ik dacht toen: ik moet iets anders. Ik werd overal aangenomen, dat was een enorme opsteker, maar ik ben toch gebleven. Er is genoeg uitdaging. Ik heb meer ideeën dan ik tot uitvoering kan brengen!”

“Je hebt tijden dat je veel met een bepaalde componist bezig bent. Vroeger, 25 jaar geleden, was dat vooral Duruflé. Tegenwoordig zijn dat vooral hedendaagse Engelstalige componisten, zoals Paul Mealor en Morten Lauridsen. Maar het kan zo wel weer iemand anders worden hoor”.

www.basiliuscollege.nl
www.zangschool.nl