Dienblad

Dienblad: er kan wat op en er kan wat in

Vroeger stond de kerk in het midden van het dorp. De kerk had naar alle kanten uitstraling. Nu staat de kerk aan het Noordeinde en dat heeft iets symbolisch. Daar houdt zo ongeveer de wereld op. Je zou er zo aan voorbij lopen. Vroeger was de kerk magistraal, nu is zij marginaal.

Op de voorgrond en in het centrum vind je de bedrijvigheid van de maatschappij. Die neemt veel tijd in beslag. Werk en huis en vrije tijd – voor veel mensen drie keer druk. In het maatschappelijk leven wordt de wereld van de toekomst gemaakt. Daar vallen de beslissingen…

… althans dat denken we.

In kerkdiensten volgen we een liturgie. Liturgie betekent dienst. Liederen, lezingen en gebeden werpen vanuit de marge een bepaald licht op het leven. De samenleving zelf wordt nu verstaan als dienst. Dat is niet gebruikelijk.

De machteloze woorden van de liturgie hebben toch werking. Dat verklaart de naam Dienblad. Op een dienblad wordt van alles aangeboden. Het “blad” is hier natuurlijk dubbelzinnig. Het Dienblad is dus een liturgisch blad: het wil dienstbaar zijn aan de kwaliteit van samenleven.

De redactie bestaat op dit moment uit Dirk Daniëls, Mechteld van Doorninck en Otto Kroesen, en wij nodigen iedereen uit een bijdrage te leveren. We gaan een keer per maand wat groter uitpakken en voor de rest is het Dienblad een doorgeefluik van mededelingen.

DeadlineVerschijnen
3 september13 september
8 oktober18 oktober
5 november15 november
10 december20 december
21 januari31 januari
25 februari6 maart
24 maart3 april
28 april8 mei
2 juni12 juni
1 september11 september