Dienblad

Dienblad: een nieuwe naam, een nieuw geluid?

Otto Kroesen

Vroeger stond de kerk in het midden van het dorp. De kerk had naar alle kanten uitstraling. Nu staat de kerk aan het Noordeinde, de onze in ieder geval en dat heeft iets symbolisch. Daar houdt zo ongeveer de wereld op. Je zou er zo aan voorbij lopen. Vroeger was de kerk magistraal, nu is zij marginaal.

Op de voorgrond en in het centrum vind je de bedrijvigheid van de maatschappij. Die neemt veel tijd in beslag. Werk en huis en vrije tijd – voor veel mensen drie keer druk. In het maatschappelijk leven wordt de wereld van de toekomst gemaakt. Daar vallen de beslissingen…

… althans dat denken we.

In kerkdiensten volgen we een liturgie. Liturgie betekent dienst. Liederen, lezingen en gebeden werpen vanuit de marge een bepaald licht op het leven. Het leven zelf wordt nu verstaan als dienst. Dat is niet gebruikelijk.

De machteloze woorden van de liturgie hebben toch werking. Dat verklaart de naam Dienblad. Op een dienblad wordt van alles aangeboden. Het “blad” is hier natuurlijk dubbelzinnig. Het Dienblad is dus een liturgisch blad: het wil dienstbaar zijn aan de kwaliteit van samenleven.

Er is een redactie, nu bestaande uit Ton Meijknecht, Mechteld van Doorninck en Otto Kroesen, en die nodigt iedereen uit een bijdrage te leveren. We gaan een keer per maand wat groter uitpakken en voor de rest is het Dienblad een doorgeefluik van mededelingen.

De volgende maandelijkse verschijningsdatum is 18 januari. Uiterlijk 6 januari dienen berichten en artikelen bij de redactie te worden ingeleverd.